Oprichtingssymposium Europese SRII: ESRII (30-31 mei 2012, Lüneburg)

June 17, 2012 by
Filed under: Uncategorized 

Op 30 en 31 mei 2012 vond in Lüneburg, Duitsland de oprichtingsbijeenkomst van de European Society for Research on Internet Interventions (ESRII) plaats. De ESRII is de Europese tak van de ISRII; Europa is daarmee het eerste continent dat een eigen society onder de ISRII paraplu opricht.

 Gastuniversiteit was de Leuphana Universiteit Lüneburg, vanuit de Lüneburg Innovation Incubator. In het kader van gezondheid onderzoeksprojecten, richt de Lüneburger Innovation Incubator zich op de vraag hoe een eerlijke, hoogwaardige en betaalbare gezondheidszorg in de toekomst te organiseren is. E-mental health is hierin een van de thema’s waaraan wordt gewerkt. Op dit thema is een samenwerking tot stand gekomen met de Vrije Universiteit Amsterdam, afd. Klinische Psychologie (prof Pim Cuijpers, prof Heleen Riper).

Zo’n 90 collega’s uit heel Europa woonde het ESRII oprichtingscongres bij. Velen leverde een inhoudelijke bijdrage in de vorm van één van de ruim 30 presentaties, 25 posters, of in de plenaire discussies. Heleen Riper (VU / Leuphana) en namens de locale organisatie David Ebert (Leuphana) heette ons allen welkom op het eerste ESRII congres. Door de brede programmering rond het thema e-mental health was er ook voor ieders interesse en expertise een plaats. Pim Cuijpers (VU, Amsterdam) schetste ons een breed overzicht van wat er in het veld gebeurt, en voor welke uitdagingen we staan (“How to optimally use our knowledge on effectiveness in implementation?”). ‘Mystery guest’ Robert Tait (Australian National University, Canberra) presenteerde een cross-culturele beschouwing waarin ontwikkelingen in Europa werden vergeleken met die in Australie. Ook waren er sprekers die meer op de design-aspecten van interventies ingingen (“Persuasive design DOES matter!”, Lisette van Gemert, UT, Twente), of juist op de raakvlakken met computer science die vaak onderbelicht blijven (“Shouldn’t computer science have a larger role in *SRII conferences?”, Burkhardt Funk, Leuphana Universität, Lüneburg). Ten slotte was er ook voor onlangs afgeronde studies, of work in progress alle ruimte, waardoor de aanwezigen van de laatste ontwikkelingen op de hoogte werden gebracht.

Wat in de wandelgangen, en tijdens de sociale evenementen buiten de presentaties om opviel, was dat men binnen de vertrouwde, gemoedelijke ‘ISRII’ sfeer gemakkelijk tot inhoudelijke discussies kwam over de thema’s die voor velen van ons bleken te leven: hoe kunnen op kleine schaal bewezen effectieve interventies efficiënt worden geïmplementeerd en opgeschaald? Wat is er bekend over kosteneffectiviteit van de (effectieve) interventies? Hoe kunnen ervaringen met e-mental health interventies die zijn opgedaan bij bijvoorbeeld depressie worden vertaald naar toepassingen voor verslaving, OCD, of PTSS? En welke behandeltechnieken naast CGT lenen zich voor vertaling naar de online omgeving?

Ook vond op 30 mei de oprichting en instelling van het bestuur van de ESRII plaats. Gerhard Andersson (Linköpings Universitet, Zweden) neemt de rol van voorzitter op zich. Verder hebben Thomas Berger, Kate Cavanagh, Pim Cuijpers, David Ebert, Heleen Riper, en Annemieke v Straten in het bestuur zitting.

Als voorzitter van de ESRII nodigt Gerhard Andersson de aanwezigen alvast uit voor de volgende ESRII bijeenkomst in Zweden. Deze zal meer het karakter van een regulier congres krijgen (niet alleen bij te wonen op uitnodiging) en staat gepland voor september of oktober 2013. De komende weken wordt er gewerkt aan de inrichting van de website van de ESRII, www.esrii.eu, wat dan als communicatieplatform gaat dienen voor hen die betrokken willen blijven en ook tijdig meer informatie zal bieden over bovenstaande en andere bijeenkomsten.

Comments

Comments are closed.