Verslag symposium NSRII & eHBM (11 oktober 2012)

October 31, 2012 by
Filed under: nieuws, symposium 

2e NSRII symposium ism. eHBM, Utrecht 11 oktober 2012

Op 11 oktober vond het 2e NSRII symposium plaats. Ditmaal georganiseerd door de Universiteit Utrecht door de eHBM-groep (eHealth in Behavioral Medicine). Met een uitverkochte zaal was de opkomst groot te noemen. Marjolein Sorbi leidde het symposium in waarbij aandacht was voor de lancering van de Europese tak van de ISRII (ESRII: European Society for Research on Internet Interventions) in mei 2012. Ook was er aandacht voor de lancering van de eigen website van de eHBM-groep op www.e-hbm.org.

Marjolijn Sorbi

Ulrich Ebner-PriemerSpeciale aandacht werd dit keer gegeven aan het thema ‘Ecological Momentary Assessment’ (EMA). Bij EMA wordt er herhaaldelijk gemeten in real time en in real life hetgeen voordelen met zich meebrengt ten opzichte van traditioneel meten (bijv. dmv zelfrapportage of interviews) waarbij je doorgaans retrospectief meet. Prof. dr. Ulrich Ebner-Priemer was uit Duitsland overgekomen om ons the-state-of-the-art te laten zien met betrekking tot EMA. Toekomstige ontwikkelingen liggen volgens Prof.  Ebner-Priemer vooral in het gebruik van de smartphone voor EMA en de ontwikkeling van EMI (ecological momentary interventions).

Dr. Jan Houtveen gaf een mooi voorbeeld van een toegepast onderzoek waarin gedurende een bepaalde periode meerdere keren per dag de (prodromale) signalen van een migraine aanval werden gemeten met EMA technieken. Uit dit onderzoek bleek dat er individuele verschillen bestaan in het voorspellen van een migraine aanval; zo kan bijvoorbeeld positief affect bij de ene persoon wel een aanval voorspellen maar bij de ander niet. Het onderzoek laat dus zien dat er rekening gehouden dient te worden met individuele factoren om een migraine aanval nauwkeurig te kunnen voorspellen.

Onderwerpen als treatmeLiesje Donkinnt adherence, blended care,  sociale netwerken in de zorg en public health 2.0 passeerden de revue in de tweede helft van het symposium. Liesje Donkin MSc benadrukte dat treatment adherence, een groot probleem is in webbased interventies. In haar CREDO studie maakte ze onderscheid tussen engagement factors, adherence en persistence. In de studie bleken engagement en adherence in belangrijke mate van invloed te zijn op de therapie uitkomst. Het optimale niveau van treatment adherence is echter nog onduidelijk.

Prof. dr. Claudi Bockting haalde naast het probleem van lage therapietrouw nog andere problemen aan; webbased interventies zijn namelijk niet voor iedereen effectief zijn en ook gaat niet iedereen zijn voorkeur uit naar dit soort interventies. Een oplossing zou blended care kunnen zijn waarin verschillende vormen van zorg met elkaar worden gecombineerd, dus bijvoorbeeld een behandeling via het web gecombineerd met face-to-face contClaudi Bocktingact. Een voorbeeld van blended care is depressievrij.nl, een interventie gericht op preventie van depressie via Internet, gecombineerd met mood monitoring via de mobiele telefoon en telefonische ondersteuning.

Dr. Jan Kremer vertelde over de ontwikkeling van een virtuele IVF kliniek waarin zorg wordt geboden aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen. In deze kliniek kunnen mensen algemene informatie opzoeken over IVF behandelingen, ze kunnen hun persoonlijke gegevens bekijken mbt de behandeling en ze kunnen ervaringen uitwisselingen met lotgenoten. Daarnaast focuste Dr. Kremer op sociale netwerken in de zorg. Een voorbeeld hiervan is MijnZorgnet.nl, een sociaal netwerk dat patiënten en zorgverleners via persoonlijke zorgnetten en digitale poli’s & praktijken met elkaar verbindt.

Ter afsluiting van het symposium gaf dr. Hans Ossebaard ons een overzicht van drie kerngebieden binnen public health 2.0, te weten de epidemiologie (bijv. infodemiology op het RIVM), samenwerking/onderwijs en gedragswetenschappen/gezondheidsvoorlichting (e.g. crossborder prevention of healthcare associated infections using ehealth tools). Ook was er aandacht voor Ehealthwiki.org, ontwikkeld door het Center for eHealth Research and Disease Management, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Twente en het RIVM.

Tijdens het symposium was er ruim gelegenheid om zelf kennis te maken met diverLaptop-demonstratiesse Internet en mobiele applicaties middels laptop demonstraties; de demonstraties werden goed bezocht, zorgde voor veel interactie en is een aanrader voor een volgend symposium. Het officiële programma was hiermee ten einde en de dag werd afgesloten met een gezellige borrel.

 

Iedereen hartelijk dank voor zijn deelname en aanwezigheid! Het stokje wordt nu doorgegeven aan de Universiteit Maastricht waar volgend jaar het 3e NSRII symposium zal worden gehouden. Nadere info hierover volgt.

 

Presentatieslides van een aantal sprekers zijn te downloaden op de website van e-hbm.org.

Namens het dagelijks bestuur van de NSRII,

Lisanne Warmerdam

 

 

Comments

Comments are closed.